« Tillbaka

Sofias Änglar gör en insats

Sofias Änglar i Kanal 5 är inne på sin elfte säsong. Snickaren Fredrik Enetjärn har varit bygg-ledare i de senaste 20 programmen, ett arbete där ledorden är planering och åter planering.
– Byggjobbet ska göras på tre till fyra dagar och då gäller det att vara väl förberedd med duktiga hantverkare, säger han. 

JUST DEN HÄR GÅNGEN HANDLAR DET OM en familj i Olofstorp utanför Göteborg som fått ett nytt kök med skåp, diskbänk och vitvaror med mera. Därtill blev det ett nytt golv och omtapetsering av vardagsrummet.
– Vi byggde även en ny altan, vilket var tufft med tanke på att det kom mer vinter än vi förväntat oss, men det gick bra, säger Fredrik. Han påpekar att duktiga lokala hantverkare är en förutsättning för att det ska klaffa och bli ett bra resultat. Med tanke på att Sofias Änglar främjar en god sak ser han också att det finns ett stort intresse att delta.
– Det handlar om responsen som familjen ger när arbetet är klart och där var och en känner att man verkligen hjälpt till att förbättra vardagen för den drabbade familjen, säger han.

Höga krav på planering
Många gånger är det en hel del saker som behöver åtgärdas i huset där familjen bor så det blir mycket folk som är inblandade, enligt Enetjärn.
– Det kan nog se ut som en cirkus när vi anländer till huset med lastbilar, containrar, byggmaterial, byggare, film- och produktionsteam. Byggtiden är kort och det ställer höga krav på noggrann planering. Vi startar på måndag och på torsdag ska det vara klart för familjen att flytta in.

Hektiska dagar…
För hantverkarna blir det ofta hårt arbete och långa dagar eftersom det samtidigt är en teveinspelning med allt vad det innebär.
Man samsas med flera yrkesgrupper på trånga utrymmen så det kan säkert vara skönt att komma tillbaka till sina vanliga rutiner igen när veckan är slut.
– Men glädjande nog så är det ofta hantverkarna som ber oss kontakta dem igen om vi ska hjälpa någon annan familj i närområdet. Det känns förstås bra, säger han. Hos familjen i Olofstorp var det Kungälvs Rörläggeris montör, Raman Raouf, som bland annat drog ledningarna för vatten och avlopp när det nya köket installerades.

En viktig insats
– Allt fungerade jättebra, men det tog lite längre tid än vanligt. Man fick anpassa sig utifrån filmteamets arbete, säger han och påpekar att det samtidigt var intressant att se hur en teveinspelning går till.
– När det sedan var klart möttes vi som deltagit i projektet tillsammans med familjen, vilket var trevligt. Likaså var det roligt med all uppskattning och man kände verkligen att vi gjort en viktig insats, säger Raman.

 

Återkommande insats
Förutom den här insatsen i Olofstorp har Kungälvs Rörläggeri även medverkat i Sofias Änglar vid ytterligare byggprojekt i Klippan, Viskafors samt två stycken projekt i Stockholm. Kungälvs Rörläggeris montör, Raman Raouf, hämtar material i sin servicebil.

 

SOFIAS ÄNGLAR

Sofias änglar sänds i Kanal 5 och hade premiär 2011. Programledarna Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm hjälper människor som drabbats av olyckor eller andra traumatiska händelser som gjort att orken tagit slut. Genom att ta bort oron för huset och färdigställa ett bygge som många gånger stannat upp skapas bättre förutsättningar för de drabbade familjerna att läka.